Paul van der Valk geeft er een klap op en zegt: “Bouw maar”

Gasten die de bedden in een van de 140 kamers van het Van der Valk hotel in Deventer willen testen moeten nog even geduld hebben. De bouw van het complex is weliswaar in volle gang, maar in juli 2020 gaat het open. Het is het meest duurzame Van der Valk hotel tot nu toe. Het gebouw wordt volledig energieneutraal en gas is niet voorhanden op het bedrijvenpark aan de A1.

Warmte en energie komen volledig uit nabijgelegen windmolens, van zonnepanelen op het dak en warmte-koudeopslag in de bodem. Paul van der Valk, directeur van de vestigingen in Hengelo, Enschede, Zwolle en nu ook Deventer is een man die van poetsen houdt, niet van lullen. “Ik heb 20 minuten tijd”, zegt hij, terwijl we handen schudden in de bouwkeet op het terrein waar Dura Vermeer Hengelo bouwt aan het horecabedrijf.

Geen kapsones

Dat we überhaupt een afspraak hebben weten te strikken met Paul van der Valk is te danken aan Gerwin Winkelhuis, projectleider bij Dura Vermeer Hengelo en inmiddels vertrouwenspersoon van Paul van der Valk. Paul van der Valk houdt niet van interviews, foto’s, aandacht. Liever geeft hij aandacht aan de mensen die voor hem werkzaam zijn. Hij voelt zich geenszins verheven boven een ander. Dat heeft hij zijn kinderen duidelijk mee gegeven. Dochter Roos zal de leiding in handen krijgen van het nieuwe hotel. Samen met haar vader maakt ze geregeld een ronde over het bouwterrein, want een ster is natuurlijk niet zomaar geboren. Daar gaan generaties lang, een hoop inzicht en veel werk aan vooraf. Dat realiseert Roos zich terdege. “Stap je in het bedrijf van mijn vader? Dan geen flantuut ’n of kapsones. Mijn vader is een mensenmens, maar ook heel duidelijk. Wil je iets bereiken in het leven dan behoor je onderaan te beginnen.”

Verdienmodel

Paul Van der Valk is kort op de vraag waarom Dura Vermeer deze opdracht in handen kreeg: “Ik ken de bouwonderneming en heb er goede ervaringen mee. Dura Vermeer heeft tevens de hotels in Hengelo, Enschede en Zwolle gerealiseerd. Ik kan het kostenplaatje op de achterkant van een sigarendoosje uitrekenen. Is het verdienmodel billijk dan geef ik er een klap op. Bouw maar! Daar hoeven geen eindeloze gesprekken over gevoerd worden.”

Uniek uitzicht

Het nieuwe Van der Valk hotel telt 10 verdiepingen en biedt ruimte aan 140 kamers, een restaurant en live cooking. Bovendien krijgt het een congrescentrum met 7 vergader- en 2 congreszalen. Op de negende etage komt een fitnesscentrum met wellness en een zwembad. Gasten kunnen ontspannen en genieten van een uniek uitzicht over de Hanzestad Deventer.

Mensenmens

Gerwin Winkelhuis, projectleider Dura Vermeer Hengelo en uitvoerder Huub Scholten nemen het woord over wanneer Paul van der Valk de bouwkeet verlaat en joviaal de hand opsteekt naar de vaklieden die aan het lunchen zijn. Winkelhuis: “Paul werkt met mensen, niét met bedrijven. Dat is zijn kracht en maakt dat zijn ondernemingen succesvol zijn. Paul creëert een team om hem heen. Mensen werken graag voor hem.”

Korte lijnen

In Deventer bestaat het bouwteam momenteel uit 60 vaklieden. Over een aantal maanden, tijdens de afbouwfase, zullen het er naar schatting 100 zijn. Op de vraag hoe een dergelijk groot project in goede banen geleid wordt, zijn Winkelhuis en Scholten kort: “Het is allemaal niet zo moeilijk. Structuur is het sleutelwoord. We gaan van grof naar fijn, van fundering naar afwerking. Tweewekelijks hebben we bouwvergadering met de onderaannemers. Daar zit Paul ook bij. Dan wordt besproken hoe het moet, maar ook hoe het niét moet. Paul heeft alles in het vizier. Zijn er bepaalde bouwkundige problemen bij de andere hotels, dan moet dat nu voorkomen worden. Hij weet precies wat er speelt, de lijnen zijn kort en daarmee worden onvolkomenheden vermeden. Een voorbeeld: loopt een deur verkeerd om in een andere vestiging en de bediening ondervindt hier last van, dan mag dat niet weer gebeuren. Punt. Het hele bouwteam snapt dat. Bovendien zijn de meeste onderaannemers duurzame relaties van Dura Vermeer Hengelo. Zij hebben tevens ervaring met het bouwen van hotels. In de meeste gevallen verstaan we elkaar met een half woord.”

Groen-geel

De kracht van Dura Vermeer Hengelo zit hem in het feit dat de onderneming, ook in tijden van crisis, een sympathieke ‘verliezer’ is. Winkelhuis: “Uiteraard hebben wij ten tijde van de recessie water bij de wijn moeten doen. Maar dat nam nooit weg dat onze opdrachtgevers hier nadeel van hebben ondervonden. Goed werk leveren, is ons motto. Gebleken is dat dat de beste investering is voor toekomstige opdrachten. We werken veel met onze eigen mensen, besteden zeker, ten opzichte van collega-bedrijven, niet zoveel uit. Met name de kerntaken en de rode draad van de bouw doen we in eigen beheer. Dat is een voordeel. Onze werknemers kennen en verstaan elkaar. De jongens op de bouw zijn unaniem een soort mini-uitvoerders; vakkundig en zelfstandig. Ze kijken goed om zich heen. Dat realisme is de kracht van Dura Vermeer Hengelo. Toen de economische crisis zijn intrede deed, hebben we ervoor gepleit om onze, ruim 90 vaklieden, aan te houden. Dat is gelukt. Sterker; we namen leerlingen aan die graag wilden, maar destijds nul op rekest kregen bij collega-bouwers. Nu staan ze hier op de bouw. En ik verzeker je: “Er ligt een mooie carrière voor hen in het verschiet!”

 

Wij gebruiken cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en het webverkeer te analyseren. Als u akkoord gaat met ons gebruik van cookies, klikt u op "Accepteer".

Back to top